Rom, Root, CWM, Kernel, Overclock Nedir ? Ne İşe Yarar ? "android terimleri"

Bugün sizlere mobil dünyasında kullanılan kelime ve terimler hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyorum. Mobil sözlük değerindeki bu konuda telefonunuzda bir işlem yapmadan öğrenmeniz gereken bilgiler mevcuttur.

Rom Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yüklenir?
Rom işletim sistemlerine verilen bir isimdir. Bilgisayarınız da nasıl ki XP - Win7 - Win8 gibi işletim sistemleri bulunuyorsa telefonunuzda da bu şekilde farklı işletim sistemleri bulunmakta. Romlar ikiye ayrılmaktadır bunlar;

Stock Rom : Telefon üreticileri tarafından çıkarılan ve orijinal olarak tabir ettiğimiz işletim sistemleridir. Örneğin Jelly Bean, ICS gibi

Custom Rom : Bu da bazı geliştiricilerin bir araya gelerek yaptıkları ve yayınladıkları romlardır. Genel olarak stock rom üzerinden düzenlemeler yaparak Custom Rom elde edilebilmektedir. Şuan Android kullanıcıların en yaygın kullandıkları Custom Rom CyanogenMod geliştiricilerinin CyanogenMod adı verdikleri romlardır.

Neden Custom Rom'a ihtiyaç duyarız diyecek olursanız. Daha hızlı görsel açıdan farklı görünümler elde etmek için özellikle düşük performanslı cihazlarda daha iyi performans alabilmek için Custom Rom yükleriz.

Custom Rom, Odin adı verilen uygulama ve buna benzer farklı uygulamalar ile yüklenebileceği gibi yazımızın devamında okuyacağınız CWM yöntemi ile Flashlanarak da yüklenebilmektedir.

Root Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Yüklenir?
Root bir çok kullanıcının gözünü korkutsa da uygulaması çok basit olan bir yöntemdir. Bu sayede telefonumuzun bir nevi sahibi yani Admini oluyoruz. Root yetkisi verilen bir cihaza tamamen hükmedebilirsiniz.

Peki Root yaptıktan ne işe yarayacak şimdi diyorsanız bir kaç örnek verelim. İlk olarak telefonda istemediğiniz tüm uygulamaları kaldırabilirsiniz sistem uygulamaları dahil. DNS ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. İşlemci hızını arttırabilirsiniz. Oyunlarda hile yapabilirsiniz ve çok daha fazlası.

Root nasıl yapılır diyecek olursanız cihazdan cihaza değişmektedir. Telefonunuzu Root etmek isterseniz konu altına mesaj bırakınız detaylı bir anlatım olarak sitemize ekleyelim.

Not: Root işlemi cihazınızı garanti kapsamından çıkarır ama un-root ile eski haline getirilebilir.

CWM nedir? Ne işe yarar? Nasıl Yüklenir?
CWM'nin açılımı Clockworkmod anlamına gelmektedir. Android telefonlarda rom, root ve benzeri konularda en çok işimize yarayan bölümdür fakat bilinmeyen bir çok içerik vardır içinde bugün bunlara da bir açıklık getireceğiz.

Reboot system now; Cihazınız yeniden başlatmanızı sağlar

Apply sdcard:update.zip; Hafıza kartınıza attığınız update.zip adındaki bir dosyayı direk olarak flashlamanızı sağlar

Wipe data / factory reset; Cihazınıza kurulu olan rom’un dosyalarının silinmesi ve aynı zamanda kullanıcı verilerinizi silmeye yarar. Rom yükleme işlemi yapmadan önce bu işlemin yapılması şart!

Wipe cache partition; Eski rom’dan kalan kalıntıları temizler. Rom yüklemeden önce kesinlikle yapılması gereklidir.

Install zip from sd cardBu ve bunun altındaki seçenekler rom yükleme işlemini gerekli .zipli rom’u flashlamanızı sağlar. Bu seçeneğin içinde yer alan diğer seçeneklerde hafıza kartından mı yükleme yapılsın yada varsa cihazın hafızasındaki rom’mu yüklensin seçenekleri vardır. Rom, Kernel, Eklenti vs… yükleme işlemi bu seçenek ile yapılır.

Nandroid yada Backup and restore; Bu seçenekte cihazınıza rom kuracaksınız ama daha önce yedeğini backup (yedekleme) işlemini yapmanızı sağlar ve aynı zamanda yedekteki bir rom’unuzu restore (geri yükle) seçeneği ile geri yükleme işlemini yapar. Unutulmamalıdır ki wipe seçeneklerinden önce yapılmalıdır aksi halde tüm veriler silinir. Yedekleme uygulamalardan tutun tüm ayar ve fonksiyonların yanında rehber ve mesaj gibi uygulamaların yedeğini de tamamen alır.

Mounts and Storage; Bu seçenekte ise hafıza birimleri yer almaktadır. Burası üst düzey kullanıcılar içindir, herkes kafasına göre işlem yapamaz bu seçenekte çünkü burada sistemin formatlanmasından imei'nizin formatlanmasına kadar seçenekleri vardır. O yüzden ihtiyaç olmadıkça bu seçeneği kullanmanızı önermiyorum.

Advanced; Burada yer alan Wipe Dalvik Cache seçeneği rom kurduktan sonra gerekli bir işlemdir. Rom yüklerken gereksiz biriken dosyaları silmenize yarar aynı zamanda Battery wipe yaparak bataryanızın tom dolduğunu kontrol edebilirsiniz. Burada da bazı seçenekler daha var burasıda üst düzey kullanıcılar açısından iyidir.

Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?
Türkçe anlamı olarak hız aşırtma - hız atlatma tarzında bir anlamı vardır. Anlamından da anlayacağınız gibi telefonunuzun işlemci hızını arttırmanıza yarar. Bu işlemi yapabilmek için cihazınızın bazı özellikleri barındırması gerekmektedir bunların en başında da ROOT işlemi gelir. İşlemci hızınızı arttırmak için ek uygulamalara gerek duyarsınız bunlar Set CPU, System Tuner gibi uygulamalardır. 

Ek bilgi: işlemci hızınızı ne kadar çok artırırsanız şarj tüketiminiz aynı şekilde artacaktır.

Kernel Nedir? Ne işi Yarar?
İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sisteminin kalbidir. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar bellekte kalır.

0 yorum: